Het politieverhoor met de aangehouden verdachte

Het politieverhoor met de aangehouden verdachte

Strafrechtadvocaat verleent bijstand aan verdachte tijdens het politieverhoor.

Op zaterdagochtend ontvangt de strafrechtadvocaat een melding van de piketcentrale van de Raad voor Rechtsbijstand. De melding wordt per e-mail verstuurd en houdt in dat er een verdachte is aangehouden. Deze aangehouden verdachte heeft aangegeven dat hij graag aan strafrechtadvocaat wil spreken voorafgaand aan het politieverhoor, de zogenoemde consultatiebijstand.

 

De consultatiebijstand verleend door de strafrechtadvocaat

Voorafgaand aan het politieverhoor heeft de aangehouden verdachte recht op consultatiebijstand. Dit is een gesprek voorafgaand aan het verhoor dat op vertrouwelijke basis plaatsvindt tussen de strafrechtadvocaat en de verdachte. Dit gesprek wordt doorgaans gevoerd in een spreekkamer van de politie. Deze spreekkamers zijn voorzien van een alarmknop, mocht er iets mis gaan dan kan de strafrechtadvocaat op deze knop drukken én zal de arrestantenbeveiliging onmiddellijk ingrijpen.

Tijdens deze consultatiebijstand welke wordt verleend door de strafrechtadvocaat, wordt de verdenking besproken. Daarnaast wordt de proceshouding van de verdachte besproken en zal de strafrechtadvocaat een adviserende rol innemen.

 

Politieverhoor in het bijzijn van de strafrechtadvocaat

Na afloop van de verleende consultatiebijstand vindt het politieverhoor plaats. Het politieverhoor wordt doorgaans door een of twee verbalisanten afgenomen. Als er een verbalisant is dan worden de vragen gesteld en de antwoorden genoteerde door dezelfde persoon. Als er sprake is van een verhoorkoppel dan stelt doorgaans de ene politieagent de vragen en de andere agent noteert de antwoorden. Voor de efficiënte en de snelheid van een politieverhoor gaat de voorkeur doorgaans uit naar een verhoorkoppel van twee agenten.

In het geval van een kwetsbare verdachte of in het geval van een ernstig strafbaar feit, kan er ook voor gekozen worden om het verhoor in beeld en geluid op te nemen zodat na afloop van het verhoor het verhoor woordelijk uitgewerkt kan worden en – indien nodig – na afloop teruggeluisterd worden door een rechter, medewerkers van justitie of de strafrechtadvocaat.

 

De rol van de strafrechtadvocaat

Tijdens het politieverhoor lijkt het alsof de strafrechtadvocaat een beperkte rol heeft, niets is minder waar. De strafrechtadvocaat kan daar waar nodig een sturende rol hebben tijdens het verhoor, er kan ingegrepen worden indien noodzakelijk en mocht de politie haar boekje te buiten gaan dan is er de strafrechtadvocaat die hier op gepaste wijze op dient te reageren.

De strafrechtadvocaat kan om een time-out vragen, de verdachte kan om een time-out vragen en de verbalisant ook. Na afloop van het verhoor zal de strafrechtadvocaat samen met de verdachte controleren of het verhoor goed op papier terecht is gekomen. Aanvullingen en op- en/of aanmerkingen worden door de politie genoteerd en als het verhoor goed op papier staat kan de verdachte overgaan tot het ondertekenen van de verklaring.

 

Na afloop van het politieverhoor

Als het verhoor ten einde is wordt de zaak ingestuurd naar de officier van justitie. De officier zal de zaak inhoudelijk (vluchtig) beoordelen en dient een vervolgingsbeslissing te nemen. Deze beslissing kan bestaan uit het uitbrengen van een dagvaarding, een uitnodiging voor een zogenoemde om-zitting voor het opleggen van een strafbeschikking. Maar de kans is ook aanwezig dat de zaak geseponeerd zal worden. In dat laatste geval kunnen de gemaakte kosten voor de advocaat alsook andere posten voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. Indien dit het geval is zal door de strafrechtadvocaat een schadevergoedingsprocedure gestart worden.