Hoe ziet de verhoorsbijstand van uw strafrechtadvocaat eruit tijdens het politieverhoor in tijden van crisis?
Hoe ziet de verhoorsbijstand van uw strafrechtadvocaat eruit tijdens het politieverhoor in tijden van crisis?
Het gesprek van de dag: COVID-19, de coronacrisis. We hoeven de radio of de televisie maar aan te zetten en het gaat over het crisis. Twitter, Facebook en Instagram staan er vol mee. Ook op de snelweg treffen we de oproepen aan om thuis te blijven of om afstand te houden.
Ondanks alle maatregelen kan het echter wel zo zijn dat u slachtoffer wordt van een strafbaar feit of dat u zelf wordt aangemerkt als verdachte van een strafbaar feit.
Als u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit en u wilt aangifte doen dan kunt u zich afvragen hoe dit vandaag de dag nog moet, we worden immers gevraagd om thuis te blijven in verband met de crisis. De politie heeft aangegeven dat zij zo veel mogelijk proberen de aangiftes telefonisch af te handelen of via het internet op te nemen waardoor de persoonlijke contacten zo min mogelijk blijven.
Nu de aangiftes gewoon opgenomen kunnen worden, blijven de strafzaken ook ‘gewoon’ binnenstromen. In het nieuws wordt veelal gesproken over een toename van huiselijk geweld als gevolg van het binnenblijven. Inbraken zullen op dit moment wel minder zijn, maar laatst stond er een artikel in de krant dan diefstal van tuinmeubilair en barbecues wel weer actueel was. We kunnen stellen dan ondanks COVID-19 de criminaliteit onverstoord door gaat (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Er is aangifte gedaan van een strafbaar feit en u bent aangemerkt als verdachte. In gevallen waar haast is geboden zal de politie direct over gaan tot aanhouding en zult u als verdachte gehoord worden: het zogenoemde politieverhoor. Voorafgaand aan het politieverhoor krijgt u de mogelijkheid om een advocaat te spreken. Vanwege de coronacrisis zal deze consultatiebijstand anders verlopen dan anders: in plaats van de fysieke aanwezigheid van de advocaat voorafgaand aan het verhoor zal dit overleg telefonisch plaatsvinden. De politie zorgt ervoor dat u in een afgesloten ruimte met uw advocaat kunt bellen zonder dat de politie daarbij aanwezig is.
Tijdens het politieverhoor zal uw advocaat ook aanwezig zijn, niet fysiek maar wel via een telefoonverbinding.
Op de website van de politie is over de bijstand van de advocaat tijdens het verhoor het volgende te lezen:
“(Verhoor)bijstand door een advocaat; gaat dit nog normaal door?
Wij doen zo normaal mogelijk ons werk. Als het nodig is, houden we mensen aan. En elke aangehouden verdachte heeft recht op verhoorbijstand. Wij houden ons ook op de politiebureaus aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent onder andere dat er voldoende afstand is tussen de personen in verhoorruimte.”
De politie heeft het mooi verwoord op haar website, maar in de praktijk vindt dit overleg dus veelal telefonisch plaats. Het voorgaande om ook een veilige situatie voor de advocaat te waarborgen. Als een zaak zich niet leent voor telefonisch overleg dan zal de politie voorafgaand aan het verhoor met de advocaat in gesprek moeten voor een geschikte oplossing.
De normale regels voor rechtsbijstand door een advocaat tijdens het politieverhoor blijven van kracht. Als u een time out wenst dan dient de politie hier aan mee te werken en u deze time out te verlenen zodat u ongestoord overleg met uw advocaat kunt voeren voordat het politieverhoor zal worden hervat.
COVID-19 is hopelijk van tijdelijke aard en we hopen allemaal dat we over een niet al te langen periode onze werkzaamheden weer kunnen hervatten zoals voor 16 maart jl. Het is goed mogelijk dat als de regels versoepeld gaan worden, er meer mensen uitgenodigd gaan worden voor een politieverhoor. Wenst u te worden bijgestaan voorafgaand en tijdens uw politieverhoor door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat? Neemt u dan direct contact op met een van onze strafrechtadvocaten. Onze advocaten werken landelijk en werken ook tijdens de coronacrisis ‘gewoon’ door (vanzelfsprekend met inachtneming van de adviezen van het RIVM).
Meld u aan voor de nieuwsbrief